In het lichaam komen voortdurend vrije radicalen voor. Dit zijn afvalstofjes van processen in het lichaam. Deze afvalstofjes kunnen leiden tot laaggradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die wel worden opgebouwd, maar niet  gecontroleerd en volledig worden afgebouwd. Ons afweersysteem blijft als het ware aan staan. Dit kan leiden tot een continue ontstekingstoestand van ons lichaam.

Radicalen worden weggevangen door antioxidanten maar als er een teveel aan radicalenstofjes in ons lichaam aanwezig blijft ontstaan er dus laaggradige ontstekingen en schade in onze cellen, oxidatieve stress genaamd.

 

Zo kunnen laaggradige ontstekingen en  oxidatieve stress leiden tot b.v. achteruitgang van kraakbeen in de gewrichten. Het bekende artrose.

Naast het eten van voldoende antioxidanten (rood fruit b.v.) is het gezond houden van onze cellen van groot belang. Ziekte ontstaat meestal doordat er op cellulair niveau het één en ander misgaat

Zo is bewezen dat bij artrose een mediterraan dieet, zeer rijk aan antioxidanten maar ook aan voldoende omega 3, het risico en de ernst van artrose kan verlagen en verminderen. Ook weten we dat het standaard geraffineerde westerse dieet het risico op artrose juist sterk kan verhogen.

 

Er is dus veel te winnen met voeding!

Volgens onderzoekers is het zinnig om vooral de hoeveelheid geraffineerde omega 6 in het dieet te verminderen en de hoeveelheid omega 3 te vergroten Omega-3 vetten spelen hierin een belangrijke rol. Omega 3 o.a. betrokken bij ons immuunsysteem. Zo remmen omega 3 vetzuren de laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Omega 3 zorgt voor gezonde cellen en zijn dus ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Ook hebben we omega 6 nodig maar in ons westerse dieet hebben we een overschot aan omega 6. We eten immers te veel aan geraffineerde voeding. Linolzuur is een vorm van omega 6. De ideale verhouding omega 3 omega 6 is 1:3 . Bij de meeste van ons is de verhouding 1:20 of zelfs nog slechter.

Maar hoe weet je nu of je lichaam voldoende omega-3 heeft opgenomen en of het op de plaats van bestemming, namelijk in de wand van je cellen terecht is gekomen? De vetzuursamenstelling is een reflectie van ons eetpatroon van de afgelopen 3 maanden: “Je bent wat je eet”.

 

Omega 3 vind je niet alleen in vis of krill olie maar ook in avocado, walnoten, lijnzaadolie, chiazaad, sojabonen.

Een omega-3 index van 8-11% geeft aan dat we ons lichaam optimaal voorzien van goede vetzuren en onze gezondheid goed ondersteunen. Om laaggradige ontstekingen in je lichaam te voorkómen is het belangrijk naast een juiste vetzuursamenstelling, gezond te leven. Dat betekent in eerste instantie voldoende bewegen en voldoende ontspannen, of liever: minder zitten en minder stress. Bij mensen met artrose doet bewegen vaak pijn, waardoor het verleidelijk is om stil te gaan zitten. Dit kan echter de situatie alleen maar verslechteren, dus enige mate van beweging en oefening kunnen heilzaam werken.

Ik kan je helpen de vetzuursamenstelling van jouw celwanden te meten. Hiervan ontvang je een helder rapport met belangrijke tips.

Intakegesprek met vetzurentest en een telefonisch vervolgafspraak met de uitslag en tips kost €179,95

Wil je meer informatie of een afspraak maken?