Slaapproblemen

Zorg voor voldoende slaap

Zorg dat je voldoende slaapt! Maar dat kan voor velen een groot probleem zijn. Gedurende de nacht krijgt je lichaam de ‘onderhoudsbeurt’ die het nodig heeft om te kunnen herstellen van de dag. Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op je hormoon-, immuun- en neurotransmittersysteem met als resultaat dat lichaam en geest in balans blijven.

Voldoende rust voorkomt dat het lichaam in een staat van hyperalertheid komt. Het zorgt ervoor dat je de volgende dag energiek bent, je je goed kunt concentreren, creatiever bent en een optimale reactiesnelheid hebt.

Je bent vrolijker dan wanneer je een minder goede nachtrust hebt gehad en je kunt tegenslagen beter aan. Daarbij is je geheugen beter, waardoor je dingen makkelijker onthoudt. Naast dat slaapgebrek de kans op obesitas verhoogt, vergroot het ook de kans op alzheimer, depressiviteit en hart en vaat ziekten.

Om slaapproblemen écht op te lossen is het aan te raden om de dieperliggende oorzaken aan te pakken in plaats van te kiezen voor ‘een doekje tegen het bloeden’. Deze tips kunnen je meteen al helpen om beter te slapen:

Met deze tips kun je beginnen met het verbeteren van je nachtrust:

  • Zorg ervoor dat je slaapkamer tussen de 16 en 18 graden Celsius is.
  • Minimaliseer het gebruik van cafeïne, tabak en alcohol.
  • Zorg voor een vast ritme: sta op eenzelfde tijdstip op ga ook op een ongeveer gelijk tijdstip je bed in. Vermijd snoozen en slaap niet overdag.
  • Zorg dat je overdag voldoende natuurlijk licht ziet, belangrijk voor de aanmaak van serotonine, de voorloper van melatonine.
  • Zorg voor verduistering het laatste uur voor je naar bed gaat.
  • Veel licht, vooral het blauwe licht van tv, laptop en led-lampen, vertellen je lichaam dat het nog volop dag is en komt je melatonine productie niet op gang.
  • Zorg dagelijks voor voldoende beweging én ontspanning.
  • Heb je veel zorgen? Schrijf ze van je af voordat je naar bed gaat.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?