De Overgang

De Overgang

De menopauze en de overgangsperiode is een ingrijpende tijd voor veel vrouwen. Naast alle lichamelijke veranderingen, is het ook een transitie naar een volgende levensfase. Een levensfase die onder andere het einde van de vruchtbaarheid kenmerkt. Voor veel vrouwen een stukje vrouwelijkheid dat zij voor hun gevoel kwijtraken.

Hoewel er veel aan te doen is om deze transitie zo soepel mogelijk te doorlopen, kan het ondanks alle inspanningen voor sommigen best zwaar zijn.

Veel voorkomende klachten zijn;

Gewichtstoename

Opvliegers, nachtzweten

Stemmingswisselingen

Slecht slapen

Telkens wanneer hormonen in het lichaam fluctueren, kan ons metabolisme vertragen. Hierdoor worden we vatbaar voor gewichtstoename. Onderzoekers hebben ontdekt dat door de daling van de oestrogeenspiegels de vetopslag kan verschuiven van de heupen en dijen, naar de buik. Hierdoor bestaat de kans dat er wat buik vet ontstaat. Wanneer je echter gezond eet en regelmatig actief beweegt vermijdt je niet alleen gewichtstoename, maar zal ook de hoeveelheid spiermassa en de botgezondheid verbeteren.

Stemmingswisselingen komen in alle fases van de overgang voor. Meestal ontstaan ze in de eerste fase. In die fase beginnen je hormonen namelijk te schommelen. Je oestrogeen daalt en dat is van invloed op de aanmaak van serotonine en dopamine: neurotransmitters die je stemming en je humeur beïnvloeden.  9 op de 10 vrouwen krijgt in de overgang te maken met stemmingswisselingen. Moodswings worden ze ook wel genoemd.

Hoewel hormoontherapie sommige overgangsklachten kan verlichten, zijn er andere, natuurlijkere, manieren om de frequentie en intensiteit te verminderen. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat regelmatige lichaamsbeweging:

  • Opvliegers kan verminderen;
  • Stemming en slaap kan verbeteren;
  • Lichaamsgewicht kan beheersen;
  • Vermoeidheid kan verminderen.

Andere manieren zijn onder meer het aanpakken van factoren die symptomen kunnen verergeren, zoals: obesitas, depressie, angst, alcoholgebruik, een slecht dieet en roken. Dit kan bijvoorbeeld door een gezondere manier van leven en voeding.

#gezondeten #gezondeleefstijl #vitamines #eetfruit #eetgroenten #beweeg

Wil je meer informatie of een afspraak maken?