Insulineresistentie
Koolhydraten leveren de brandstof voor energie
Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, zij leveren namelijk de brandstof voor energie. Tijdens de spijsvertering worden koolhydraten afgebroken tot glucose. Zodra er glucose in je bloed circuleert wordt het hormoon insuline aangemaakt. Insuline brengt de glucose naar je cellen, waar het wordt omgezet in energie. Het zorgt er ook voor dat een teveel aan glucose wordt opgeslagen tot glycogeen in de lever. Dalen de bloedsuikers in je bloed dan wordt in de lever glycogeen weer in glucose omgezet. De vrijgekomen glucose kan dan weer in het bloed worden opgenomen zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.
Algehele vermoeidheid zonder directe oorzaak kan een eerste signaal zijn van insulineresistentie.
Een tweede signaal is dat je snaaibuien krijgt en behoefte aan zoetigheid, want je lichaamscellen smeken als het ware om energie. Zoetigheid en (veel) eten zorgt normaal gesproken even voor een snelle toename van je bloedglucose en dus energie.
Stemmingswisselingen zijn ook een aanwijzing voor insulineresistentie: er zijn momenten dat je je prima voelt (je hebt energie) maar deze worden afgewisseld met momenten dat je een kort lontje hebt en het allemaal even niet ziet zitten (geen energie). Als vierde symptoom kun je zelfs depressieve gevoelens krijgen; een depressie is namelijk ook een vorm van gebrek aan energie.
Tot slot is overgewicht en moeite met afvallen ook een signaal van insulineresistentie. Minder eten, meer bewegen en toch niet afvallen? Als we kijken naar leefstijl dan zien we een aantal dingen die de kans verhogen op insulineresistentie. Samen kunnen we kijken hoe ik je hierbij kan helpen. Ook hierbij kunnen we de EMB-bloedtest gebruiken de disbalans in voedingsstoffen op te sporen.