Gekleurde voeding

Een gevarieerde kleurensamenstelling in je voeding betekent veel verschillende vitamines en mineralen. Hartstikke gezond! Maar het ziet er natuurlijk ook mooi en vrolijk uit.

 

Paars: Voor een goed geheugen

Anthocyanen, het stofje in paarse groenten, is een bioactieve stof en een belangrijke antioxidant. Zo zou dit stofje het verouderingsproces van de hersenen vertragen en zorgen voor betere cognitieve functies. Fruitsoorten die hier ook onder vallen zoals blauwe bessen en bramen worden ook wel het ultieme ‘brainfood’ genoemd.

Groen: Vitamine C en vezels voor onze darmen

Chlorofyl is het stofje dat groenten (en planten) hun groene kleur geeft. Het stofje zorgt als het ware voor een beschermlaag tegen schadelijke stoffen in onze darmen. Groene groenten zijn rijk aan foliumzuur, vitamine C, calcium en ijzer, maar ook aan vitamine K wat een rol speelt bij bloedstolling en onze botten beschermt.

Oranje en geel gekleurde groenten zijn goed voor onze ogen, maar ook de huid en het immuunsysteem.

Dit komt door het stofje caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand, huid maar ook voor het gezichtsvermogen. Daarnaast zit in deze kleur groente ook veel vitamine C, wat ook een belangrijke werking op ons immuunsysteem heeft. Lekker dus om veel wortels, gele paprika’s, pompoen maar ook fruit zoals banaan, mango, ananas, mandarijnen te eten.

Rood: Voor hart en bloedvaten

De stof lypopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van groenten en fruit. Deze stof heeft een gezonde werking op ons hart en bloedvaten. Lypopeen wordt beter opgenomen in combinatie met een beetje vet zoals olijfolie. Denk dan aan tomaat, radijs, rode paprika, rode kool en de fruitsoorten; aardbei, kersen, framboos.

Wit of een lichtgroene kleur werken als een natuurlijk antibioticum

In deze groep vallen bijvoorbeeld, knoflook, ui, witlof en venkel. Smaakmakers dus. Allicine het stofje wat in deze kleur groenten voorkomt heeft krachtige medicinale eigenschappen, een natuurlijk antibioticum dus. Er zit ook vitamine C, D, calcium en kalium in. Daarnaast zijn deze groenten rijk aan vezels.

#gevarieerdevoeding#eetveelgroenten#gekleurdegroenten#lekkergezond

 

 

Wil je meer informatie of een afspraak maken?