Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Je kunt cholesterol zien als een bouwstof wat door alle organen gebruikt wordt. Het is noodzakelijk voor diverse processen, waaronder:

  • De opbouw van celmembranen
  • Het functioneren van je hersenen
  • Opnemen van vitamine D
  • De aanmaak van diverse hormonen
  • Het aanmaken van galzouten voor de vertering van vetten

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam grotendeels zelf aanmaakt. Ongeveer 80 procent wordt aangemaakt in de lever, de rest komt uit je voeding. Bij een gezond lichaam produceert de lever een normaal gehalte aan cholesterol. Onder allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken b.v. door overbelasting van de lever, door verzuring of door een teveel aan lichaamseigen afvalstoffen. Het gevolg is dat je een verhoogd cholesterol zal meten in je bloed.

Maar dit kan ook veroorzaakt worden doordat andere organen meer cholesterol nodig hebben als bouwstof, omdat ze bijvoorbeeld iets aan het repareren zijn. Een te hoge waarde laat dus vooral zien dat er ergens in je lijf een gezondheidsklacht zit, of dat je leefstijl niet optimaal is.

Op zich is cholesterol zelf dus niet schadelijk.

In eerste instantie is het bekijken van eventueel gezondheidsklachten dus van groot belang bij het aanpakken van een verhoogd cholesterol. Gezonde voeding is eigenlijk de belangrijkste stap om een te hoog cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen, zonder dat je hierbij medicijnen hoeft te gebruiken. Met de juiste voeding kun je over het algemeen je te hoge cholesterol met tien procent verlagen! In Nederland gebruiken veel mensen cholesterolverlagers, voorgeschreven door artsen, terwijl het cholesterol op natuurlijke wijze verlagen, met goede voeding, veel effectiever kan zijn.

Laten we samen kijken welke winst er uit de juiste voeding te behalen valt.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?