Bewegen
Fysieke vitaliteit is een belangrijke bouwsteen voor de emotionele vitaliteit
We weten allemaal dat we moeten bewegen. Maar dat fysiek actief zijn het belangrijkste is dat we zelf kunnen doen om onze gezondheid te verbeteren of om gezond te blijven, is nog te weinig algemeen aanvaard. Geregeld bewegen verkleint niet alleen het risico op hartaandoeningen, op beroerte en diabetes, het voorkomt ook sommige vormen van kanker, verbetert ons humeur, stimuleert de botopbouw, versterkt de spieren, vergroot de longcapaciteit, reduceert het risico op vallen en breuken, en helpt ons lichaamsgewicht onder controle te houden.
Beweging zorgt voor doorbloeding, waardoor alle weefsels een betere aanvoer van voedingstoffen en een betere afvoer van afvalstoffen hebben. Zo blijkt dat lichaamsbeweging ook onze hersenen beter te laten werken. Door te bewegen wordt de doorbloeding in het brein verbeterd. Zo komen er voedingstoffen via de bloedvaten het brein binnen. Taken die om aandacht, organisatie en planning vragen, voeren we beter uit. Bij sommige mensen verlicht lichaamsbeweging de symptomen van depressie en angst. Ook zorgt beweging voor een beter immuunsysteem.
Gezond bewegen voor volwassenen wil zeggen:
Ongeveer 2,5 uur per week bewegen, matig intensief en/of zwaar intensief: matig intensief is bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Hierdoor gaat het hart al sneller kloppen en zorgt het voor een betere doorbloeding. Zwaar intensief is bijvoorbeeld hardlopen, fitness, voetballen of een vechtsport.
2 keer per week 30 minuten activiteiten/oefeningen doen die je botten en spieren versterken. Dit kan bijvoorbeeld met gerichte oefeningen, krachttraining, springen, traplopen en fitness. Hierdoor bouwen we meer spiermassa op waardoor we uiteindelijk meer cellen krijgen die voor meer energie kunnen zorgen.
Beweeg je vaker, langer of intensiever dan deze adviezen, dan worden de positieve effecten op je gezondheid groter. Lichamelijke inspanning zorgt ook dat we minder trek hebben in ongezonde voeding!